Branduri, Sărbători și Comportamentul Colectiv Uman

Branding and Holidays
Imagine generată de ChatGPT pe baza descrierii articolului

Scurtă istorie a originii Sărbătorii de Sfântul Valentin

Ziua Sfântului Valentin a fost adoptată universal. Dar cum a ajuns aici?

Începuturile istorice privind această zi sunt nedocumentate, însă legendele vorbesc de un martir creștin, Valentin, un preot din Roma Antică, executat pe 14 februarie 269 e.n. de împăratul Claudius al II – lea.

Împăratul interzisese căsătoria bărbaților tineri  cu scopul de a-i înrola mai ușor în armată, însă tinerii îndrăgostiți se duceau în secret la preotul Valentin care îi căsătorea. La aflarea acestor fapte preotul a fost executat de Claudius al II – lea, devenind astfel un martir și un protector al îndrăgostiților.

În secolul 5, papa Gelasius a declarat oficial ziua de 14 februarie ca ziua Sfântului Valentin pentru a creștina, mai bine zis a anula, o sărbătoare păgână ce data din Roma Antică – Lupercalia.

Lupercalia era o sarbătoare a fertilității în numele zeilor romani, Lupercurs (zeul fertilității) și Faunus (zeul agriculturii).

Ca majoritatea sărbătorilor romane, Lupercaliile implicau dezmăț, sacrificii animale și orgii, motiv pentru care papa Gelasius a interzis acest rit păgân și l-a înlocuit treptat cu ziua Sfântului Valentin.

Tablou ”Lupercalia” – Camassei, Andrea – Sursa

Comercializarea Zilei Îndrăgostiților

Fast – forward  în epoca victoriană, curtezanii erau topiți după scrisorele de dragoste și cadouri de iubire.

Richard Cadbury, un productor britanic de ciocolată a profitat de frenezia iubirii și a realizat prima cutie pentru bomboane de ciocolată în formă de inimă.

Acesta a fost momentul în care s-a dat tonul la cadouri în forme de inimioare și ciocolată de ziua Sfântului Valentin.

Richard Cadbury a fost primul care a văzut o mare oportunitate de afacere cu ocazia acestei zile. Ulterior numeroase branduri au început să capitalizeze în jurul acestei sărbători, încât nici nu are rost să le enumerăm.

Ceea ce a început ca un ritual păgân, convertit ulterior într-o sărbătoare creștină s-a transformat într-un eveniment global unde branduri de toate felurile concurează pentru atenție și creșterea vânzărilor.

 Ziua de Sfântul Valentin s-a impregnat adânc în cultura globală, de la ciocolată și felicitări la cadouri de lux și experiențe inedite.

Reclamă Veche Cadbury – Sursa


Imaginea de ansamblu: Sărbători, Branduri și Colectivul Uman

Mergem și mai adânc și știm cu toții că sărbătorile sunt dintotdeauna o expresie a comportamentului colectiv uman, care reunesc oamenii prin ritualuri, tradiții și emoții comune.

De-a lungul timpului, brandurile au recunoscut și au exploatat aceste nevoi de conexiune, integrându-se puternic în sărbători culturale.

Ceva ce a început ca o manifestare spirituală, istorică sau comunitară a evoluat într-un fenomen global de consum, unde emoțiile nu sunt doar exprimate, ci și comercializate.

Relația dintre branduri și sărbători reflectă modul în care societățile se adaptează și evoluează, ceea ce odinioară era doar un eveniment religios este acum și o oportunitate de marketing – știm, o vedem și o simțim în jurul nostru.

Brandurile modelează modul în care sărbătorim, ceea ce cumpărăm și percepția noastră asupra iubirii, generozității,  recunoștinței ș.a.m.d.

La rândul său, comportamentul uman alimentează acest ciclu; oamenii se așteaptă la oferte speciale, produse tematice și campanii publicitare emoționale în aceste perioade.

Dar să privim și din altă perspectivă, această dinamică nu este determinată doar de motive comerciale, ci scoate în evidență și o nevoie psihologică profundă – oamenii caută momente de bucurie, semnificație și apartenență, iar brandurile le oferă modalități accesibile prin care să-și exprime aceste dorințe.

Fie că este vorba despre ciocolată, inimioare și flori de Ziua Îndrăgostiților, reclamele obositoare de Crăciun sau febra cumpărăturilor de Black Friday, toate acestea ilustrează modul în care cultura consumului și tradiția se împletesc, influențând profund felul în care trăim sărbătorile în prezent.

În esență, sărbătorile și brandurile sunt prinse într-un ciclu de influență reciprocă: comportamentul colectiv generează cerere, brandurile amplifică tradițiile și așteptări noi se nasc continuu. Uite așa evoluează momentele noastre, intime și sociale, în secolul 21, dintr-o simbioză între personal și comercial.

Autor: Ana Armeanu, Februarie 2025