Midjourney – scurtă călătorie în imaginația unui Ai

Arta prin ”ochii” inteligenței artificiale

Ce ne face oameni? Care este acea caracteristică unică pe care doar oamenii o posedă? Mulți spun ca este arta. Arta este cea mai profundă expresie umană. Animalele nu sunt capabile să creeze artă, cel puțin nu cele care nu au avut contact cu omul.

Există câteva animale „artişti” care au fost „învăţate” să producă o formă de artă. Să luăm ca exemplu pe Pockets Warho, o maimuță capucin, care ”se pricepe” să folosească acuarelele, însă nu există nici un caz documentat în care animalele să fi început să creeze artă de unele singure. Desigur, există o specie de pește puffer, care ”trasează” niște fascinante forme în nisipul de pe fundul mării pentru a atrage femelele. Acest comportament nu este pe deplin înțeles, dar oamenii de știință au ajuns la concluzia că este un ritual de împerechere.
Nu putem confirma cu adevărat că animalele nu creează artă, mai avem multe de învățat despre ele, însă știm sigur că numai oamenii fac artă complexă.

Stânga – Pocket Warho, maimuța capucin în timpul creației, dreapta – puffer fish.

În procesul creativ, oamenii se folosesc atât de gândirea abstractă cât și de cea concretă. Reușim să comunicăm prin poezie, picturi, sculpturi, muzică, o multitudine de emoții. Asta face arta; îl face pe observator să simtă! Este vorba despre sentimente, emoții, stări sufletești, simboluri, despre acel intangibil și este una dintre abilitățile noastre cele mai complexe și prețioase.

Stânga – ”Mona Lisa” de către Leonarndo DaVinci, dreapta – manuscris ”Moonlight Sonata” de către Ludwig van Beethoven.

Cu toții cunoaștem acele scenarii futuriste SF (poate că nu mai sunt atât de SF), în care roboții și inteligența artificială încep să înlocuiască oamenii în cât mai multe domenii, și ajung atât de puternici încât fie ne ajută să evoluăm către o altă etapă, fie încearcă să ne extermine, considerându-ne inferiori.

  

Stânga  –  Sonny din ”I robot”, Dreapta – sentinela din ”Matrix”

În zilele noastre, folosirea inteligenței artificiale și a roboților ne-a ajutat în multe industrii, de la softuri și medicină, până la construcții și agricultură. Contribuția lor este extraordinară, și ne face viața mai ușoară și mai bună.  

Părerile sunt împărțite, poate că există și riscul ca roboții și Ai-ul să înlocuiască multe locuri de muncă, lăsând oamenii șomeri, însă momentan sunt încă foarte limitați și nu se pot ridica la nivelul nostru cognitiv și creativ.

Și venind vorba despre creativitate, o altă idee discutată este că Ai-ul nu poate crea artă, deși unii sunt de părere că există și aici un risc ca inteligența artificială să înlocuiască joburile creative. 

Recent, eu însămi m-am jucat un pic cu Midjounerney, un Ai care face artă complexă și îndrăznesc să spun, chiar emoțională. Am rămas surprinsă și încântată.

Trebuie doar să „îl pui să-și imagineze” ceea ce tu îți imaginezi! Îi descrii ceea ce ai în minte (obiecte, culori, emoții, peisaje, personaje, chiar și senzații!, etc.), îi poți oferi și câteva detalii tehnice (cum ar fi rezoluția imaginii, definiții de înaltă calitate și concepte precum „3d”, „redare octanică” , „lumină naturală” și așa mai departe) și va crea 4 versiuni ale promptului. Poți alege să îmbunătățești una sau toate cele patru creații sau să faci mai multe variații, până când ești multumit de rezultatul final. Pe scurt, așa funcționează Midjourney.

Iată câteva creații ale Ai-ului Midjourney după prompturile pe care i le-am oferit. Avem aici cele patru versiuni ale promputului care a conținut următoarele cuvinte: peisaj nocturn cu barcă de lemn, foc, albastru întunecat, realist, calitate înaltă.

 Ultima imagine este cea finală pe care am ales-o pentru a fi maximizată

Tabloul ăsta m-a lăsat fără cuvinte! I-a reușit! a tranmis emoții! M-a proiectat acolo! Este bun cu culorile și luminile. Știe cum să combine!
Poate să creeze orice îi ceri. Cum ar fi un zeu pisică umanoid sau un om zebră, sau ceva nebunesc precum un om pește în costum cu pălărie.

Sau îi poți cere să creeze opere abstracte în stiluri diferite. Ca aceasta „fotografie cu naga și perle pe placă umedă”.

În continuare sunt și imagini ale altor utilizatori.
Se observă în ce detalii intricate poate intra acest Ai. Cum pică lumina pe chipul impunător și fermecător al ”pisicii cavaler în armură strălucitoare”! Este bun si pe portrete, cunoaște chipul uman …însă nu poate desena mâini.

  

După cum se observă, reprezentarea mâinilor este o mare dilemă pentru Ai. Chiar și un prompt simplu precum: ”mâini care țin o sferă” nu poate fi redat. Am căutat prin comunitate și alte creații cu mâini. Verdictul: NU poate ”desena” mâini.

Deși Midjourney este un “artist” foarte poetic, nu reușește să creeze în detalii fine și tehnice. Eșuează în a reprezenta mâinile! Și acest lucru este foarte amuzant, deoarece desenul mâinilor este dificil și pentru oameni, în special pentru artiștii începători.
Și nu doar aici Ai-ul este nepriceput, dacă ne uităm mai atent la detalii, vom vedea contururi care nu sunt clare, forme neregulate, nu dintr-adins ci din lipsuri în procesul de creare. Ai–ul este încă un începător, sau poate este încă limitat. Iată câteva încercări cu sirene. Deși nu a reușit să redea forma unei sirene, compoziția și culorile sunt uimitoare și fascinante.

Îl puteți ajuta să se îmbunătățească încărcând fotografii sau imagini pe care Ai-ul să poată crea și poate va face o treabă mai bună. Există și această posibilitate, ca pe lângă descrierea din prompt să se poată încarca o imagine sau o fotografie pe care Ai-ul să lucreze mai departe.

Am văzut mulți oameni pe rețelele de socializare distribuind imaginile realizate de către Midjourney în timp ce afirmă: „aceasta este artă făcută de mine folosind Ai”. Nu este tocmai corect, nu-i așa? Cât de mult este meritul personal și cât de mult al Ai-ului? În definitiv Ai-ul face toate lucrurile creative (și chiar face o treabă uimitoare), singura noastră contribuție fiind descrierea și apoi alegerile diferitelor variante.

Să fim sinceri, Ai-ul face toată treaba, iar acesta nu este un lucru rău. Pentru artiștii care lucrează în domeniu, arta generată de Ai îi poate inspira și le poate oferi un punct de plecare pentru propriile creații. În cele din urmă, sunt de părere că astfel de Ai-uri (cum este Midjourney) există pentru a ne sprijini, mai degrabă decât pentru a ne înlocui. Indiferent de domeniul de activitate, Ai – urile sunt create de noi, pentru a ne „servi”.

Iar în domeniul creativ, Ai-ul este ajutorul artistului, nu înlocuitorul. Da, Ai-ul crează imagini uimitoare, superbe, inspiraționale, însă perfecțiunea este atinsă prin mintea și mâna umană.  

Și noi, cei care activăm în industria brandingului, putem sta liniștiți. În momentul de față, Ai-ul nu reprezintă o amenințare. Pe lângă capacitatea creativă va mai avea nevoie și de cea de înțelegere și empatie, precum și de posibilitatea de interacțiune umană. Cine știe, poate peste câțiva ani ne putem juca cu un Ai care își va face ”internshipul” în branding. Până atunci puteți să testați gratuit Midjourney, versiunea beta, sau puteți puteți arunca un ochi peste ce a creat Ai-ul pentru diferiți utilizatori.

Autor: Ana Armeanu, August 2022